Follow Me @noorshafila

Monday, November 30, 2015

MICF: Malaysian Islamic Children's Fair 2015

November 30, 2015 1 Comments
MICF| Dah masuk tahun ketiga baru berpeluang nak bawa anak-anak ke SACC, itu pun dah hari terakhir baru nak pergi dan last minutes punya perancangan. Sebelum ni tak tahu pun sebenarnya ada event macam ni.


Kami sampai dalam pukul 12 tengah hari kalau tak silap. Hujan renyai-renyai kat luar. Dah nama pun event, banyak lah flier dari vendor2 yang turut serta. CIM bawa pusing satu round dulu cari booth yang menarik.



Lepas pusing satu round, Alfeey dah sangkut kat Bouncy Castles Playground. Jadi abah kena jaga adik dan kakak ikut ibu. Lokasi pertama mestilah Karangkraf. Sementara ada sale, baik beli buku yang dia berkenan.



Lepas beli buku yang dia pilih, dia nak cuba mewarna batik pulak.


RM10 je.


Pakcik Ismail ni tengah mencanting nama Alisha


Pengalaman berharga bagi Alisha yang baru 6 tahun.


Yay! Dah siap.


Lepas tu anak-anak dah jatuh cinta dengan Lazz Susu Kambing. Berkali-kali diorang pergi ke booth untuk merasa susu ni. Kebetulan memang nak tukar susu Alfeey dan susu ni sesuai untuk semua peringkat umur, CIM beli dua kotak dulu. Susu ni ada dua perasa iaitu kurma dan asli. Harga sekotak RM45 .


Deme syok dapat peluang bergambar dengan 'ummi'

Banyak lagi booth2 dan aktiviti yang menarik sebenarnya. Tapi ramai sangat orang. Lagi pun dah lepas waktu zuhur. InsyaAllah, tahun depan ada lagi. Yang penting anak-anak happy.


Hasil di MICF. Semua untuk anak-anak je.

Bye...Bye...Bye...

Protect True Love

November 30, 2015 2 Comments
Asyik dengar je kempen #ProtectTrueLove story kat radio masa dalam kereta. CIM pun nak cuba jugak. Ye lah tengok macam comey je lock yang dah di engrave dengan nama kita tu. Dapat lock tu, kunci terus orang2 tersayang kita. Hahahaha....

Korang pun kalau nak nama korang di engrave dan diletakkan kat sculpture Zurich pergi je kat website ZURICH dan follow dia punya instructions. 



Hehehe..tak sabor nak tunggu lock CIM ready.

Bye...Bye...Bye...

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

November 30, 2015 3 Comments
Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3 |  Kali pertama terjumpa blog tuan rumah sebenarnya. Simple je design blog dia :) tak macam blog CIM yang bersepah sana-sini. Dan segmen yang yang dianjurkan ni pun tersangatlah menarik. Siapa nak peluang berada dalam senarai bloglist sepanjang setahun. Klik Invitation Card kat bawah dan join.

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

Syarat penyertaan pun mudah je.

Tempoh penyertaan : 28/12/2015

Bye...Bye...Bye...

Segmen Blogwaking dan Tambah Followers bersama Impiana Cik Yanie

November 30, 2015 2 Comments
Segmen Blogwaking dan Tambah Followers bersama Impiana Cik Yanie | Assalamualaikum semua. Kita dah masuk hari terakhir dalam bulan November. CIM nak serikan blog ni dengan segmen anjuran blog Impiana Cik Yanie. Korang yang nak join boleh klik kat banner bawah ni dan follow instruction Cik Yanie.

Segmen Blogwaking dan Tambah Followers bersama Impiana Cik Yanie
 Tarikh tutup segmen : 15 Disember 2015

Bye...Bye...Bye...


Pak Yus Jambu meninggal dunia. Innalillah

November 30, 2015 0 Comments
Takziah dan Al-Fatihah buat Yus Jambu yang kembali keramatullah.

Perkara ini telah disahkan melalui ig Tauke dan Afdlin Shauki

Pak Yus Jambu meninggal dunia. Innalillah


Pak Yus Jambu meninggal dunia. Innalillah
Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya lah kami kembali.

Semoga roh beliau dicucuri rahmat.

Amin

Lagu Gegar Vaganza Minggu 8

November 30, 2015 0 Comments
Konsert Gegar Vaganza Minggu 7 | Semua dah tahu untuk konsert malam ni, tinggal 7 orang peserta yang bersaing. Nana, Acong, Faradhiya, Ezad, Haiza, Nassier dan Azian. Tema malam tadi adalah Rockdut.

Pembukaan konsert adalah persembahan adalah pesembahan dari Bandi Amuk yang menyanyikan lagu Akar & Bumi. Manakala juri jemputan adalah Mamat Khalid. Macam biasa, sebelum peserta GV buat persembahan, Nabil dan Jihan akan menjalankan tugas mereka dengan menyanyikan lagu yang telah diberikan iaitu Secangkir Madu Merah.

Secara keseluruhan, CIM suka dengan persembahan Haiza dan Faradhiya. Dan untuk konsert malam ni, CIM tak sangka Acong boleh tersingkir. Ingatkan Azian. Tapi Acong bernasib baik bila Datuk Seri Vida menggunakan kuasa imuniti nya untuk menyelamatkan Acong. Fuh.....lega.

Jadi kita akan jumpa kesemua 7 peserta ini lagi di konsert separuh akhir minggu depan dengan lagu-lagu yang telah ditugaskan kepada mereka.

Pengacara - Si Gadis Ayu

Faradhiya - Kau Kunci Cintaku Dalam Hatimu

Nassier Wahab -  Biar Putih Tulang

Haiza - Flora Cinta

Nana - Mengapa

Ezad - Tiada Lagi Kidungmu

Azian - Sedalam Mana Cintamu

Untuk lagu tugasan Acong, kenalah tunggu kapsul Gegar Vaganza ye :)

Jumpa minggu depan untuk konsert separuh akhir di minggu 8.

Bye...Bye...Bye...

Saturday, November 28, 2015

Chocolate Eclair yang mudah

November 28, 2015 0 Comments
Chocolate Eclair yang mudah

Cubaan membuat chocolate eclair petang tadi. Biasanya makan saja bila ada jamuan kat ofis. Masa buka fb petang tadi terjumpa lah pulak resepi nya. Dan rasa macam senang je. Lagi pun, sekarang Alisha tu suka sangat makan. Ada je mulut dia nak mengunyah. Kalau makan nasi, ada masak lemak atau sup memang bertambah-tambah dia makan. Sampai kena suruh berhenti. Bagi dia try rasa pulak.

Bahan-bahan untuk buat chocolate eclair ni:

70 g marjerin/butter
150 ml air
100 g tepung gandum - diayak
2 biji telur
100 g coklat masakan

Sediakan tray dan gris dengan marjerin/butter dan panaskan oven 200 C.
Satukan marjerin dan air dan didihkan atas api sehingga larut. Perlahankan api.
Masuk kan tepung sedikit demi sedikit. dan kacau dengan cepat sampai jadi macam doh.
Biarkan sejuk sikit.
Bila dah sejuk, masukkan telur satu persatu dan pukul sampai jadi macam berkilat.
Masukkan dalam piping beg dan paip atas tray tadi.
Gariskan bahagian atas adunan dengan lidi atau garfu.
Bakar dengan suhu 200C selama 20-25 minit.
Dah masak, keluarkan dan biarkan sejuk.

Salut bahagian atas eclair dengan coklat masakan yang telah dicairkan secara double boiler.

Biar sejuk dan enjoy :)

Chocolate Eclair yang mudah

Yang comel-comel untuk anak-anak. Suka Alisha meratah coklat tu. Puas dapat makan hasil tangan sendiri. Korang pun cuba lah. senang sangat membuatnya. Happy weekend ye.

Bye...Bye...Bye...





Juara Parodi 2015 Minggu ke - 4

November 28, 2015 3 Comments
Juara Parodi Minggu 4 | CIM mengantuk betul malam tadi. Sambil dok layan messenger dengan Azlinda Alin, tengok juga sampai persembahan SKRU saja kot. Lepas tu terus terlelap. Bila free sikit baru tengok yang record punya :) Tukar satu line, lagu jadi lain.



Juri jemputan malam tadi adalah Datuk Yusuf Haslam. Tema malam ni adalah "Suami meminta kebenaran isteri untuk ..." dan perkataan wajib adalah PAYUNG EMAS.

Kedudukan Juara Parodi masa awal konsert adalah kumpulan Juri dan Cuba Teka di tempat pertama dan kedua. Tapi korang jangan risau, diakhir konsert semuanya berubah. Hebatkan, bila guna juri profesional untuk memberi markah dan tidak hanya bergantung kepada keputusan sms semata-mata.

Aturan konsert malam tadi adalah:

1. Kobis Pedas - Usang
2. Black Dot Chey - Luka Seribu Rindu (R&B)
3. Cuba Teka - Lamunan Terhenti (Rap)
4. Slumber Blur - Setelah Aku Kau Miliki (Raggae)
5. Skru - Apa Khabar (Irama Malaysia)
6. Senaman - Baldu Biru (Latin Jazz)
7. Mawi & The Loyer - Itik Gembo-Gembo (KPOP)
8. Juri - Sonata Musim Salju (ROCK)
9. Righthanded - Wajah (Dangdut)
10. Abang Face - Teratai (Pop Yeh Yeh)

Bagi CIM, persembahan Abang Face memang best. Sam untung dapat Joey dan Syuk sebagai partner sebab depa berdua dah memang lawak dan Joey dan Syuk untung dapat Sam sebagai partner sebab beliau merupakan penulis lirik yang hebat. Slumber Blur pun sama. Parodi yang sedap didengar dan kelakar. Di tambah pulak dengan Mark Adam. Dengar cara dia bercakap pun dah nak ketawa. Hehehe...Shuib guna Siti Sarah sebagai prop. Nak tambah anak lagi ye. Mawi & The Loyer pun not bad. Lirik diorang simple je tapi skit depa yang menarik. Mungkin sebab lagu yang depa dapat tu. Happening bila transform ke KPOP.

Untuk malam ni juga, persembahan Juri, hanya Ajak seorang yang menyanyi. Hattan di mana? Hattan di mana?

Dan di akhir konsert, juara untuk minggu ini adalah kumpulan Abang Face. So, depa ada peluang untuk pilih lagu untuk minggu depan.

Bye...Bye..Bye...

Segmen Tonton Guruku Tersayang

November 28, 2015 2 Comments
Segmen Tonton Guruku Tersayang | Terima kasih atas jemputan dari Ucing Kadayan. Segmen ni merupakan segmen kedua Ucing yang CIM join. Mudah je nak join. Korang klik Banner kat bawah dan follow instruction mudah dari Ucing. Kita support Ucing ye :)

http://ucingkadayan.blogspot.com/2015/11/segmen-guruku-tersayang.html
Mari Tonton Video Cover Animasi Guruku Tersayang Khas Buat Guru Anda yang telah Mengajar Anda.Segmen ini Terbuka kepada Semua.Syarat-syaratnya Mudah.

2) Buat Tajuk Post Segmen Tonton Guruku Tersayang.
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan di box dan Paste ke dalam ruangan html dan publish.
4) Tinggalkan Url Post Anda ke Ruangan Komen ini.

Tarikh Tutup Segmen 4-12-2015.Jangan Jadikan Anda Orang yang Ketinggalan Untuk Tidak Menontonnya.


Bye...Bye...Bye...

Thursday, November 26, 2015

Concert & Graduation Day Alisha

November 26, 2015 2 Comments
Ceritanya, sabtu lepas merupakan hari Concert & Graduation Day tadika Alisha dan Alfeey. Graduation tu untuk pelajar 6 tahun lah. Yang lain-lain tu penyeri hari buat persembahan :) Comel sangat bebudak 4-6 tahun ni buat persembahan.


Pukul 12, parents dah kena hantar anak2 untuk persediaan. Hahaha...pukul 11 kami dah sampai. Jadi sementara nak menunggu ke pukul 12 tu, memang melepak anak beranak dalam kereta je. UM boleh sesak pulak hari tu. Kebetulan ada konvo MAHSA College rupanya. 


Dua tahun sebelum ni, Alfeey join duduk dengan ibu  kat seat. Tahun ni dia sekali dengan kakak kat belakang pentas. Kiranya ini first time MR dapat tengok konsert anak dia. Sebelum ni dia kat Sarawak nun.


Untuk persembahan pembukaan, semua pelajar terlibat. Adeh, korang tengok lah Alfeey tu. Sebab dia dah nampak ibu dengan abah kat depan, mula lah duk tak diam. Jenuh teacher nak menjaga. Kalau rajin korang tengok video kat bawah ni ye.


Lepas persembahan kedua, Alfeey dah turun pentas datang kat kami. Kena lah hantar ke belakang pulak sebab lepas tu persembahan kelas dia (Kindi Jr - 4 tahun). Depa kena menari 'Ugly Duckling'. Sekali dia tak mau keluar dan tidur kat belakang dewan. Sabo je ibu dengan abah dia. 

Persembahan kakak yang pertama - Choral Speaking


Ni video dia.


Lepas tua ada dua persembahan lagi oleh pelajar 5 tahun. Tahun ni kali pertama, tadika bagi award untuk Best Student Award untuk setiap kelas (no 1 - 3). Alisha dapat no 1 untuk kelas Kindi 2. Alhamdulillah. Tapi tahun ni juga depa ada buat award untuk Student of The Year.


Mata ibu dah berair masa ni dengar MC bercakap.


Tahniah kakak. Semoga terus cemerlang ye. 

Persembahan kedua kelas Alisha - tarian Puteri Santubong Puteri Sejinjang.




Alahai...nasib baiklah tak terlondeh kain kakak tu. Risau ibu tengok kat depan ni.

Lepas tu ada Graduation Ceremony untuk pelajar 6 tahun.


Hehehe....kena betulkan topi lah pulak


Tangkap gambar ramai-ramai dengan Senior Deputy Registrar UM, pengetua tadika dan cikgu kelas.


Untuk persembahan penutup semua menyanyi lagu 'Circle of Life'. Lagu dari filem Frozen tu. Habis tu saja. Memang time sesi bergambar. Sesaklah atas pentas tu.


Baru grad 6 tahun. Semoga sampai universiti ye kakak.


Dengan abah dan adik. Ibu takde....sebab jadi photographer tak bertauliah. Hehehhe..








 Bergambar dengan kawan-kawan rapat dia.

 

Dengan cikgu kelas


Dengan Pengetua


Dengan cikgu kelas masa 5 tahun.

So far, kalau orang tanya macam mana dengan silibus tadika kat UM. CIM akan jawab cukup puas hati. Sesi pagi untuk program tadika - integrated montessary and language programme, petang pulak kelas enrichment termasuk Iqra' & Fardhu Ain, Taekwondo, English, Dance dan Art. Semoga Alisha terus cemerlang dan jadi contoh pada adik. Terima kasih kepada semua cikgu yang mendidik Alisha dari 4 tahun sampai lah sekarang.

Tahun depan CIM kena tumpu lebih sikit dekat Alfeey. Banyak benor mainnya. Kalau ajak belajar ada je alasannya. Hehehe...Hero lah katakan. 

Sekian, cerita pasal penutup sesi tadika Alisha.

Bye... Bye...Bye...







Nak Orientasi Tahun 1

November 26, 2015 1 Comments

Isnin itu hari, surat orientasi dari Alisha sekolah dah sampai. Cepat betul depa orientasi sekarang ni. Dokumen-dokumen pun nak kena sediakan dan bagi terus esok.  Semua dah ready kecuali gambar passport 3 keping. Nasib baik lah sekarang boleh dapat gambar on the spot. Masa ibu dia sekolah rendah dulu, dah tangkap gambar nak kena tunggu 3 hari baru boleh ambil.


Ni gambar lama, ambil masa dia umur 4 tahun untuk pendaftaran tadika. Tapi tadika tak guna pun sebab report card semua gambar pakai uniform sekolah. Kalau hujan lagi petang nanti, memang tak boleh lah nak menyinggah. Jadi guna saja lah apa yang ada :)

Esok jugak akan ada Ujian Diagnostik untuk penempatan kelas. Harap dia boleh buat. Ibu dia rajin dok print soalan-soalan LINUS tahun 1 tu suruh dia buat. Alhamdulillah, cumanya bila melibatkan soalan penggunaan duit memang dia keliru. Macam mana lah nak sekolah, duit tak pandai guna lagi.

Bab pakaian esok, dalam surat tu cuma cakap pakaian sopan. Maknanya tak perlu pakai uniform sekolah lah kan? Hehehe.....semua tu tak beli lagi lah. Apa-apa pun ibu yang nervous lebih dari anak. 

Bye...Bye...Bye...



Tuesday, November 24, 2015

Mini Giveaway YanieYusuf.com

November 24, 2015 4 Comments
Mini GA YanieYusuf.com | Waaa..best hadiah dia. CIM memang suka ngumpul buku2 nota macam ni. Korang kalau rasa nak peluang menang hadiah yang Yanie Yusuf tawarkan, meh join mini GA dia.


Klik banner kat atas dan follow arahan tuan blog. Mudahkan?

Join GA ni merupakan salah satu cara nak perkenalkan blog kita betul ke? Pada yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia blogging kena lah merajin kan diri. Tapi CIM tengok juga pada hadiah yang ditawarkan. Hehehehe....

Bye...Bye...Bye...

Water World iCity

November 24, 2015 0 Comments
Sempena birthday Alfeey awal bulan hari tu, CIM dan MR bawa anak-anak ke WaterWorld iCity. Kami pergi dengan adik CIM cik polis dan keluarga dia. Tiga hari sebelum tu, godek2 Mr Google baca review mereka yang dah pergi ke sana. Beli tiket pun online juga kat SINI. Kebetulan hujung minggu tu ada promo. Dapatlah tiket dengan harga RM81 (termasuk GST) untuk 2 dewasa dan dua kanak-kanak. CIM terus beli i-Card RM50 untuk locker nanti.


Depa kena tunggu sementara CIM nak settlekan ticket. Sembang dengan budak kat kaunter tu, harga online murah sikit dari harga kat kaunter. Sapa rasa nak jimat boleh lah beli online. CIM dulu beli sebab fikir nak senang je.

 

Dah lepas gate masuk, boleh sewa locker. Deduct RM10 dari iCard je. Tapi CIM tengok, ada je orang yang letak barang-barang depa kat tepi-tepi situ. Tapi nak selamat amik locker ye. Selamat sikit korang nak ke mana-mana.


Changing room masa ni bersih je. Mungkin sebab tak ramai orang lagi masa ni. Tapi bila dah selesai. Faham-faham je lah.







Aladdin Adventure. Tempat favorite Alfeey. Masuk sini dia dah tak mau ke mana-mana dah. Puas ibu ngan abah bawa dia ke tempat lain. Kat sini juga dia main.





Giant Jacuzzi.  Alisha dekat sini kebanyakan masa. Seronok sangat berenang. Tak sangka pulak dia boleh tahan dalam air tu walaupun nampak macam melompat-lompat je dalam air tu.


Rainbow Racer. CIM dan MR gilir main dengan cik polis dan wife dia sebab nak kena tengokkan kiddos. Alisha nak cuba juga, tapi ketinggian mesti lah tak lepas. Marah dia.


River Adventure. Dua-dua orang tak berapa nak suka. Depa boring kot duduk dalam pelampung tu.


Wave Pool. CIM snap dari jauh je. Malas nak usung kamera yang tak waterproof tu. Hehehe...tapi masa kami main kat sini, satu wave pun tak dak. Lagi pun matahari terik sangat. Cepat-cepat lari.

Spiral Slide pulak ditutup sebab depa buat kerja penyelenggaraan.

Part paling best kat sini mesti lah TORNADO. Duk fikir sapa nak jaga kiddos kalau kami semua naik serentak. Saja pergi juga cuba nasib. Nasib baik tau kebetulan ada dua orang yang tengah cari partner. Apa lagi......



Berat benor mengusung benda alah tu naik ke atas. Ada observation deck untuk sapa yang nak tengok. Serius giler kecut perut CIM. Mata memang tertutup rapat. Rasa nak tercabut pemegang tu...takut terlepas weh. Sorang brother yang naik dengan kami tu siap cakap tobat tak naik dah. MR pulak naik sampai dua kali.

Nampak slow je kan. 


 


Cik polis dan family. Hahaha...anak depa tak nak berenggang langsung. 10 minit dalam air dah menggigil.

Hari kami pergi tu, kira puas hati lah. Mungkin sebab baru buka dan orang tak ramai lagi. Kualiti air pun bagus. CIM tak tahu lah banyak mana Alisha dan Alfeey tertelan air kat situ. Tapi Alhamdulillah, balik rumah ok je. Pesan CIM, jangan lupa bawa sunblock. Mau terbako muka.

Bye...Bye...Bye...

Tudung Si Comel

tudung sekolah