The Mumsy Journal

Monday, February 13, 2017

Hari Radio Sedunia

Hari Radio Sedunia 2017 | 13 Februari

Hari Radio Sedunia


Pada 2011, UNESCO ( United State Educational, Scientific, Cultural Organization) telah menetapkan tarikh hari ini, iaitu 13 Februari sebagai Hari Radio Sedunia. Ia merupakan tanda untuk memperingati lahirnya United Nations Radio pada tahun 1946 susulan daripada cadangan Spanish Academi of Radio yang menganggap bahawa radio merupakan salah satu instrumen penting yang terlibat dalam perubahan sosial dunia.

Guglielmo Marconi

Sejarah awal komunikasi radio bermula pada awal tahun 1890-an, di mana Guglielmo Marconi, seorang warga Itali telah mencipta inovasi-inovasi baru dari peralatan yang diciptakan oleh Heinrich Herts yang meningkatkan jarak pancaran gelombang eletromagnetik serta mengisinya dengan informasi terhasil. Kemudian, Marconi  mencipta peralatan transmitter dan receiver yang mampu memindahkan informasi dari satu tempat ke tempat lain.

Pada tahun 1895, Marconi mengkombinasikan teori-teori yang sedia ada mengenai elektromagnetik dengan ideanya sendiri, dan berjaya mengirimkan signal radio melalui udara dengan menggunakan gelombang elektromagnetik untuk mengirimkan kod signal dengan jangkauan jarak lebih dari 1.5 km.

Pada tahun 1901, radio penemuan Marconi telah mengirim kod signal menyeberangi Samudera Atlantik dari Inggeris ke Newfoundland. Sehingga tahun 1912, Marconi telah mematenkan penemuan-penemuanya untuk menyempurnakan sistem radio ciptaannya. Beliau mendapat anugerah nobel dalam bidang fizik dan dunia inovasi radio seterusnya mencatatkan nama sebagai orang pertama yang memperkenalkan radio. Marconi menghembuskan nafas terakhirnya pada tahun 1937.

Pada tahun 1933, Edwin Howard Armstrong memperkenalkan sistem radio FM (Frequency Modulation) yang telah mendominasikan sistem radio dan digunakan untuk komunikasi antara bumi dan luar angkasa oleh NASA.

World Radio Day 2017


http://www.diamundialradio.org/

Tahun ini, merupakan tahun ke 6 sambutan Hari Radio Sedunia. Radio masih lagi medium yang dinamik, reaktif dan menarik sesuai dengan perubahan di abad ke-21. Setiap hari kita masih mendengar radio. Korang pun mesti ada noltalgia dan kenangan dengan radio kan. Tipu lah kalau tak de.

Cik Ila dengar radio dalam kereta je. Total sehari dengar lebih kurang 3 jam (pergi balik kerja). Kalau jalan jem, lagi lama lah dengar radio. Mak Cik Ila pulak time memasak di dapur mesti 'ON' radio. Dulu-dulu kalau ada lagu best mesti rakam guna kaset. Cukup marah bila DJ radio sibuk nak bercakap masa tengah ada lagu. Semua tu kenangan. 

Korang ada kenangan best dengan radio. Citer lah sikit.

No comments:

Post a Comment

Follow Me @noorshafila