Follow Me @noorshafila

Tuesday, February 28, 2017

Belajar Buat Blog



Belajar buat blog ... Kalau ditanya kenapa nak buat blog pun nak kena belajar. Benda mudah saja tu, adik-adik kat sekolah pun boleh buat. Hohoho..... Jangan sesekali berfikir macam tu. Kalau dah ada dalam mindset macam tu, baik buangkan saja. Banyak yang korang tak tahu lagi sebenarnya. Cik Ila sendiri pun baru belajar lebih mendalam tentang selok belok blog, walaupun blog ni dah lebih 10 tahun umurnya. Sebelum ni tak pernah pun nak ambil tahu tentang kepentingan google analytics, sitemap, SEO dan lain-lain. 

Sebab tu, Cik Ila nak perkenalkan ebook percuma Belajar Buat Blog pada korang yang baru nak berjinak-jinak dengan blog. Korang klik saja kat banner kat bawah ni. Ambil masa untuk baca dan faham, baru bina blog :)  Best ebook ni, sebab ada panduan untuk buat duit dengan blog. Mana tahu nanti, minat korang dalam penulisan boleh menghasilkan sesuatu yang lumayan iaitu dengan buat duit dari blog.

Belajar Buat Blog


Mudahnya nak belajar buat blog dengan Ebook Belajar Buat Blog yang setebal 119 muka surat ini. Ia terbahagi kepada 7 bab kesemuanya iaitu:

  • Bab 1 : Nak buat blog tentang apa?
  • Bab 2 : Langkah-langkah buat blog dengan blogspot
  • Bab 3 : SEO Nadi Kekuatan Blog
  • Bab 4 : Buat duit dengan blog
  • Bab 5 : Rahsia Buat Duit Dengan Affiliate
  • Bab 6 : Rahsia buat duit melebihi 4 angka diinternet
  • Bab 7 : Rumusan dan penutup
Tengok... free je boleh dapat semua ilmu ni. 

Ada orang pernah bagi tahu Cik Ila, jangan ingat hari ni buat blog, esok lusa terus boleh dapat
duit melalui blog. Blogger-blogger yang sudah pakar pun terpaksa ambil masa setahun atau dua
tahun baru boleh jadikan blog sebagai mesin membuat duit. Jadi, janganlah nak bermimpi nak dapat duit segera dengan blog. Banyak lagi yang korang kena belajar untuk sampai ke tahap tu. Jadi jangan gopoh-gopoh ye. Make sure kita jadi blogger yang beretika. Kena belajar buat blog dulu. Jangan jadi copycat blogger.

Kalau korang tengok layout blog Cik Ila ni, sudah diletakkan MENU yang perlu ada dalam setiap blog iaitu about me, disclaimer, sitemap dan contact. Kalau korang nak kekalkan sebagai anonymous pun boleh tapi rasanya readers sekarang lebih suka mengenali pemilik blog yang depa baca. Disclaimer tu pulak dapat menyelamatkan korang kalau content yang ada dalam blog disalah gunakan oleh pihak luar.

Dalam blog Cik Ila juga ada iklan dari Nuffnang dan Adsense. Ini antara cara untuk jana duit dari dari blog. Selain tu Cik Ila ada join Affiliate dengan LAZADA, Tudung Si Comel, Admitad InvolveAsia dan beberapa lagi. Affiliate marketing adalah strategi yang paling bagus untuk buat duit di blog. Dalam ebook Belajar Buat Blog tu ada bab tentang Affiliate. Korang boleh baca.

Kalau dah ada blog, rajin kan lah diri korang untuk join contest SEO. Contest macam ni dapat polish skill penulisan kita. Siapa yang tak nak entri blog dia muncul di page 1 pencarian google? Hahaha... dah habis baca ni, jom join contest SEO Belajar Buat Blog. Klik saja kat banner bawah ni.



Contest SEO Belajar Buat Blog

Contest ini turut disertai oleh:

  1. calrasepatrick.blogspot.com 
  2. nonasani.blogspot.my 
  3. missobsesi.blogspot.my 
  4. sayidahnapisah.com 
  5. mommyfiqa.com 
  6. bloggerlelaki.com 
  7. ciklapunyabelog.blogspot.my 
  8. dianarashid.com 
  9. susahsenangblogger.com 
  10. at-tarmizi.blogspot.my 
  11. myideakini.com 
  12. amirkhalis.blogspot.my 
  13. sayabukancikgu.com 
  14. messarah.blogspot.my 
  15. jangan-bukak.blogspot.my 
  16. fadzirazak.com 
  17. heroborneo.com 
  18. nikkhazami.com 
  19. misztrex.blogspot.my 
  20. ummizarra.com 
  21. infopelajar2u.com
  22. sabreehussin.com
  23. topseofriendly.blogspot.my
  24. ummiseri.com
  25. saidila.com
  26. qiyasaad.com
  27. kataubaid.com
  28. belajarbuatblogpercuma.wordpress.com
  29. iuzira.com
  30. hiburansabah.com
  31. heroborneo.com
  32. nasitambah.com
  33. aynorablogs.com
  34. ohtiptop.com
  35. jebengotai.com
  36. sensasi2020.com
  37. sayaazieera.blogspot.my
  38. jambubatublog.com
  39. adibsite.com
  40. sishawa.blogspot.my

12 comments:

  1. Replies
    1. Thank you Nik. Cik Ila baru nak belajar tentang SEO ni. Harap dapat beri tunjuk ajar :)

      Delete
  2. Waaaahhhh! ramainya yang join contest ni. Good luck ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai blogger2 yang berpengalaman join Syed. Cik Ila nak cari pengalaman tentang SEO.

      Delete
  3. simple but awesome....semoga berjaya dalam kontest ini nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih En. Hanafi. Cik Ila nak cari pengalaman dalam SEO.

      Delete
    2. sama-sama Puan Ila...SEO memerlukan masa untuk belajar supaya jadi mahir

      Delete
  4. Affiliate marketing sangat payah nak dapat hasil..huhu

    ReplyDelete
  5. Betullah Azuan. Tapi kena terus cuba :)

    ReplyDelete
  6. Selamat berjaya. *saya dah download belajar buat blog ni.byk benda yg xtau sebenarnya.

    ReplyDelete

Tudung Si Comel

tudung sekolah