Follow Me @noorshafila

Wednesday, December 17, 2014

Trip Alisha ke FITC

December 17, 2014 0 Comments
Assalamualaikum semua.

Ingat tak dalam entry lepas, saya ada bagi tau yang Alisha pergi ke Farm In The City (FITC). Baru dapat gambar-gambar masa kat sana dari page Tadika kakak.

Belek punya belek, ibu ni boleh tak perasan yang mana satu kakak bila dah ramai-ramai pakai uniform yang sama. Nasib baik terperasankan cap Hello Kitty yang kakak pakai. Jom tengok gambar-gambar kakak masa kat FITC.


Sampai macam tu sekali kakak. Entah apa lah yang dia tengok tu :)


Pegang tangan ramai-ramai.





Ular!!!!


Telur ostrich











Agaknya ni lah kot 'abang muka coklat' yang dia sibuk bercerita tu.








Kakak @ BFF ibu.


Dapat sijil


dan juga complementary ticket.

Jadi, ibu ngan abah kena bawa kakak dan adik pergi juga lah nanti :)

Thanks for reading this entry.


Friday, December 12, 2014

Kisah anak2

December 12, 2014 1 Comments
Assalamualaikum semua :) :) :)

Lama juga tak update pasal anak2 dalam ni. Lagipun dah nak masuk pertengahan disember. Tak sabar nak tunggu hujung minggu depan. Why? Hehehe..mestilah cik suami balik bercuti. Dapatlah berkumpul satu keluarga....Abah + Ibu + Alisha + Alfeey. Cik Suami akan bercuti sampai buka sekolah nanti. Heaven sangat sebab masa ni lah dalam hati ada taman (nak muntah) hahaha...


AA attending school holiday program kat tadika. Jadi, sejak dari cuti sekolah mula, memang dua-dua ikut ibu keluar pagi lah. Kelam kabut dibuatnya bila menguruskan dua-dua orang sekali. Pukul 5 dah kena bangun siapkan baju da sarapan. Tak de sarapan memang meragamlah sepanjang jalan dua-dua orang. Kakak memang dah biasa, adik baru je mula. Sebelum ni hantar kat taska dekat rumah je. Adat lah, bila dah berdua...macam-macam cerita. Sudahnya..ibu jadi tarzan pagi-pagi. Dari depan sampai ke ruang bonet depa main. 

Memang dah tak de nya nak makai seat belt bagai. Buat mengamuk nya. Jadi, ibu kena drive macam kura-kura. Tak...laju sikit dari tu. Hehehe....


Ye lah sangat ko baca buku tu adik :)

Program cuti sekolah kali ni ada dua trip. Ke Farm In The City (FITC) dan Dinosaur Park. Kakak je boleh pergi, adik tinggal je kat tadika tu. Belum masanya lagi nak lepas pi ikut trip ramai2 tu, tak terkejar teachers nanti. Bila dengan ibu pun tak terkejar dibuatnya (phenat ngejor dia). Pasal trip ke FITC tu, kakak dah pergi minggu lepas. Banyak lah dia bercerita. Almaklumlah....kakak ni kepoh sikit.


Lukisan ni dia lukis untuk adik. Konon-konon masa dia kat FITC lah. Dia kata FITC ni untuk good animal je. Sebab boleh pegang-pegang. Ye sangatlah kakak.  Nanti kita pergi satu family pulak ye.


Sebenarnya, birthday kakak 10.12 lepas. Dah 5 tahun anak dara ni. Tak celebrate pun sebab nak kumpul sekali dengan birthday ibu 14.12 dan juga ulang tahun perkahwinan ibu  dan abah juga pada 14.12. Sekali harung je. Hehehe.....boleh beli kek besar ni. Alfeey pulak celebrated his 3rd birthday pada 2.11 kat taska dengan kawan-kawan. Alhamdulillah. Semoga anak-anak ibu membesar dengan sihat dan jadi anak yang soleh dan solehah. 

Ok cukup sampai sini dulu. Selamat bercuti hujung minggu ye.

Thanks for reading this entry.



Tuesday, November 25, 2014

Tangan gatal ke gatal tangan?

November 25, 2014 0 Comments
Adeh...ini lah akibatnya bila tak sabar tengok cik jerawat menjengah.
Belum masak ranum lagi dah gatal nak suruh dia keluar. 
Duduknya di tengah-tengah dunia. Sangat ketara lah. 
Pengajarannya.....sabar separuh dari iman. 


Ps: Sorry ye..entry ni merapu sikit.


Thanks sudi singgah...


Wednesday, November 19, 2014

Lucky draw

November 19, 2014 1 Comments
Yay..dapat lucky draw hari ni. 
Seumur hidup rasanya ini yang pertama. 
Tak hebat mana pun.
Tapi.....

It's a LUCKY DRAW


Alkisah, pagi tadi ada Labcon Road Show, diorang datang lab@office untuk demo product.
Lepas demo, isi borang lucky draw dan like page MATRIOUX kat facebook.
Dalam pukul 1 dapat call kata terpilih untuk lucky draw. 
Kebetulan keluar cod JSB....pecut bawa kereta balik ke fakulti.
Hehehe...lucky draw kan.


Thanks for reading this entry.....

Friday, November 07, 2014

Alisha di taekwaondo Championship

November 07, 2014 1 Comments
Cerita dah basi tapi baru teringat nak tulis. Hehehe....

19 Oktober lepas, Alisha sertai Astral Poomse and Basic Taekwondo Championship 2014 di Kompleks Kejiranan Presint 11, Putrajaya. Untuk kumpulan tali pinggang kuning 5 tahun. Slot Alisha ni sesi pagi. Nasib baik abah dia balik bercuti masa ni. Makanya senang lah ibu nak handle dua-dua. Memang tak menang tangan tau seorang menjaga anak2 usia 3 dan 5 tahun ni.

Layan gambar ye..

Tengah mendengar arahan abah

Sepanjang sesi pertanndingan.

Nama pun budak perempuan. Bila dah jumpa kawan.....




Keputusannya,


Tempat kedua :)


Layan sikit videonya. Ada 2 pusingan.

video

video

Last sekali....time selfie ibu dan anak2 lah.

 

Congrats kakak.

Thanks for reading this entry.

Wednesday, November 05, 2014

Cerita Pink dan Encik Sotong

November 05, 2014 0 Comments
Saya pernah tulis entri tentang PINK kat SINI dulu.

Nah...satu lagi masuk dalam koleksi. Tak mahal pun. RM20 je. Sekali pandang je terus tergoda. 
Adeh....macam terpengaruh dengan En Sotong lah pulak. 


Boleh lah nak pakai jenjalan isi jajan anak2 dan juga barang2 kecik mak depa. 

Dan ini....beg kerja saya. Tak makai handbag pun. 
Senang nak ngangkut pagi-pagi. Mana tak nya....dua2 tangan dah memimpin anak kesayangan berdua tu.


Saper layan Suamiku Encik Sotong?
Tak pernah tengok lelaki badan tough jadi sotong lagi. Bila tgk Sharnaaz Ahmad jadi sotong.......
Korang rasa lawak dan sweet tak?
Saya tak baca novelnya lagi. Memang tak tau langsung jalan ceritanya. Dan takkan baca kot.
Sebab nak tengok versi layar perak sepenuhnya.
Tapi..seminggu sekali lah pulak. Adeh......


Psstt...jangan rasa pelik ye bila mak yang dah masuk umur 3 series dan anak 2 minat PINK.


Thank you for reading this entry



Wednesday, October 29, 2014

Nasi Lelapan

October 29, 2014 1 Comments


Assalamualaikum, salam buat semua.
Terliur tak tengok gambar atas ni?
Gambar versi homemade saya.
  Ada ayam goreng, ulam bendi, kacang panjang, kobis, tauhu dan tempe goreng serta sambal belacan. Saya tulis ni pun dah kecur air liur. Yum...yum...yum...

Kali pertama saya makan masa di Miri beberapa tahun lepas (dah lama betul).
Cik suami balik cuti hari tu, dapat lah merasa makan lagi. Senang je nak buat sebenarnya. 

Waa...tetiba teringin pulak.
Nak buat untuk makan seorang...tak berbaloi lah pulak rasanya.
Mmmmm......Apa2 pun..terima kasih singgah di blog saya ye. Jangan lupa tinggalkan link ye..boleh lah saya kunjung balas.




Thursday, October 23, 2014

Cabaran Blogging Cik Ila

October 23, 2014 3 Comments
Assalamualaykum

Uishhh...tajuk tak hengatkan entri ni.
Sebenarnya saya tengah mencabar diri untuk berblogging setiap hari.
Sepatutnya semua entri tu dibuat di dalam blog ni. Alih2....terlaksana di Insta dan FB pulak. Bila nak share di blog...tak boleh pulak nak embed post.
Anyone can help me?

Alright...Ini kiranya entry pertama cabaran blogging Cik Ila. Versi panjang sikit dari insta dan FB :)



Bila tengok Cik Abah mengerjakan siput. AA menjerit jerit sampai rasa bingit telinga bila tgk siput dok merayap naik ke dinding bekas, walaupun dah di 'cederakan' cengkerangnya. Kalau tengok yang belum masak ni memang menggelikan. Tu sebab, kerja2 mencederakan siput ni bagi kat Cik Abah....our SUPERHERO kat rumah ni.

Ini antara dialog saya dengan Alffey yang saya ingat.

Ibu: Adik nak makan siput tak?
Alfeey: Adik tak nak makan shiput. Adik takut shiput. (Sambil menjerit2)
Ibu: Betul ni tak mau makan?
Alfeey: Adik tak nak makan shiput. Adik takut shiput. (Jawapan yang sama sambil menjerit2 suruh cik abah tolak siput ke bawah)

Kita tengok nanti....bila dah siap masak dia takut lagi tak. Hehehehe.....

Siapa suka siput masak lemak? Menu malam ni siput masak lemak dengan nenas. Air tangan cik abahlah. Bila dah namanya air tangan cik abah. Rasanya mestilah super duper delicious. Habis lah ibu kena jadi tukang sedut siput untuk AA. Orang yang sibuk cakap tak nak makan mula2 tadi lah yang makan paling banyak.

Bagi yang dah berkahwin dan cik suami berkerja jauh dan hanya dapat balik 2/3 bulan sekali macam saya, PENTING untuk luangkan masa berkualiti ini sebaik mungkin antara satu sama lain. Walaupun kadangkala kepala angin saya turun naik (huhuhu...guilty).

Ada yang nak beli Jamu Seri Bonda atau Shaklee? Jangan malu2 contact saya ye.  ‪#‎GobokCikIla‬ sentiasa buka.

Call/sms/whatsapp 0129264020
Cod sekitar puchong dan uni malaya.

Friday, October 10, 2014

Demam Loom Bands

October 10, 2014 0 Comments
Alisha dah terjangkit dengan loom bands ni balik kampung raya haji lepas. 
Balik saja dari kampung asyik dok minta belikan...


Bagi dia main 30 - 60 minit je


Masalahnya.....ibu pulak yang kena buat banyak-banyak sebab dia nak bagi pada kawan-kawan di tadika.
Adeh....


Untuk kawan-kawan dia.

Psss...kalau kreatif boleh bentuk macam2 design. Tak caya? Cuba search loom bands kat google image.

Monday, September 29, 2014

Alisha @ Keropok lekor

September 29, 2014 2 Comments


Kembang-kembang hidung anak dara Cik Ila ni dapat makan keropok lekor.
Hahaha.....seminggu sekali je dapat makan kopok ni sebab ibu menyinggah pasar malam.
Sampai dia sendiri dah ingat.
Friday ada kelas taekwondo.
Bila ada taekwondo maknanya hari tu ada pasar malam.
Makanya...YAY!!....ibu mesti singgah sebab nak beli barang basah.
Hehehe....tak de nak share ngan orang pun...RM2 kopok untuk dia seorang je.




Si Comel IRIZ.

September 29, 2014 0 Comments
Macam best je Proton IRIZ ni. Nampak comel gitue...

"MORE POWER. LESS FUEL. KEYLESS TO GO"


Ada dua pilihan iaitu 1.3L dan 1.6L
Harga pulak start dari RM42,438 untuk solid dan RM42,888 untuk metallic. Kira affordable lagi lah.
Baca spec Proton IRIZ kat SINI


 Hitam yang menawan.

Oooppsss...Cik Ila nak beli ke ni?
Hahaha....cukuplah Exora yang sekarang ni. Bila dah ada anak2 ni, rasa macam tak sesuai pulak nak pakai kete comey2 macam ni. Stroller saja pun dah makan ruang bonet

Tapi....comey sangat lah IRIZ ni.



Wednesday, September 24, 2014

Telur dan kolesterol

September 24, 2014 0 Comments



Kita sering mendengar tentang hubungan kolesterol jahat dengan telur. Adalah diakui bahawa kandungan kolesterol di dalam sebiji telur sangat tinggi, iaitu 275 mg. Tahukah anda... tubuh kita memerlukan kira-kira 800 mg kolesterol sehari. Kebanyakan orang takut memakan telur kerana kolesetrol tetapi sebenarnya choline dan phosphytidylcholine yang terkandung dalam kuning telur membantu mengelak longgokan kolesterol dan lemak dalam hati dan pembuluh darah. Choline juga membentuk metabolit yang dipanggil betaine yang berfungsi untuk mengurangkan homocystin, salah faktor penyebab serangan sakit jantung.

Seseorang yang tidak memakan telur atau daging mungkin akan mengambil kira-kira 200 mg kolesterol sehari. Jika dia mengambil susu skim dan margerin sayuran, jumlah pengambilan kolesterolnya rendah, iaitu antara 100-150 mg sehari. Jumlah kandungan kolesterol dalam telur belum dapat dibuktikan lagi mudaratnya. Tambahan pula, badan manusia akan membina kolesterol ini lebih kurang 1-2 mg sehari (kira-kira 4-8 biji telur). Semestinya, kolesterol (jika tidak diambil berlebihan) bukanlah bahan yang perlu ditakuti, tetapi sebagai sumber yang perlu untuk pertumbuhan badan dan membantu mengukuhkan lagi sistem ketahanan badan.

Makan telur semata-mata tidak akan menyebabkan kita sakit jantung tetapi kemungkinan besarnya adalah disebabkan oleh diet yang tidak seimbang atau tidak ketentuan kandungan dan masanya. Menurut Harvard Medical School Guide to Healthy Eating tidak pernah ada penyelidikan yang menunjukkan bahawa orang memakan telur dengan banyak mendapat lebih banyak serangan sakit jantung daripada orang yang memakan sedikit telur.

Zat-zat makanan seperti vitamin C, niasin, magnesium, zink, kromium, lecithin dan beberapa faktor lain seperti karbohidrat serta senaman yang kerap boleh mengekalkan tahap kolesterol pada kadar yang seimbang dengan menggunakan badan dan mengelakkan daripada penyakit atherosclerosis, di mana pembuluh darah tersumbat dan menimbulkan berbagai kesulitan.

Tahap kolesterol dalam darah menjadi tinggi mungkin disebabkan oleh diet yang kebanyakkannya terdiri dari makanan ringan yang telah diproses (refined junk food). Dari beberapa kes klinikal, didapati pesakit-pesakit ‘rheumatoid arthritis’ memerlukan dua biji telur sehari dan kebiasanya, pesakit-pesakit ini tidak suka makan telur. Mereka yang menghidap ‘hypoglecemia’ pula memerlukan lebih banyak telur sebagai pengalas perut.

Choline di dalam kuning telur juga diperlukan untuk membentuk ‘neurotransmitter’ Acettylcholine yang sangat mustahak untuk daya ingatan (memory) dan pemikiran (thought) dan melindungi kita daripada nyanyuk termasuk penyakit Alzheimer. Jadi, telur, seperti ikan adalah makanan otak! Oleh kerana phosphatidylcholine bahan asas membran sel dan kebanyakan metabolisma dalam hati berlaku di membran sel, ianya membantu melindungi hati daripada pelbagai jenis toksin.

Menurut pengarang buku Eye Care Naturally, Dr. Michael Geiger dari New York, Lutein yang terdapat dalam bahagian dalaman mata (retina) khususnya “macula” melindungi mata daripada kesan buruk high energy blue wavelengths dalam matahari dan lampu rumah. Kandungan sulfur yang tinggi dalam kuning telur juga menyebabkan orang nampak anggun kerana rambut dan kuku mereka yang sihat dan cantik.

Satu kajian yang dimuatkan dalam Jurnal Cancer Epidemilogy Biomarkers and Prevention keluaran Januari 2005 tentang kanser payu dara di kalangan orang perempuan Cina yang berhijrah dari Cina ke Hong Kong dan seterusnya di Amerika Syarikat mendapati :

Mereka yang memakan banyak sayur dan buah-buahan kurang mendapat kanser payu dara – tiada kejutan tentang fakta ini.

Mereka yang memakan banyak telur ayam juga kurang kemungkinan mendapat kanser payu dara. Yang memakan enam biji telur seminggu dibanding dengan mereka yang memakan dua biji telur seminggu didapati merendahkan risiko kanser sebanyak 44%!

sumber: KDA

Moralnya..jangan takut nak makan telur kuning itu. Hehehehe...

Monday, September 15, 2014

Sabun Resdung Seri Emas

September 15, 2014 0 Comments
Bismillah..

Pernah dengar Sabun Seri Emas ni?

Duta produk

Sedikit Info mengenai sabun ini:

Sabun Resdung Seri Emas merupakan sejenis sabun handmade yang diperbuat dari 50% madu dan selebihnya ialah kombinasi herba semulajadi iaitu bunga tanjung, kulit kayu manis, minyak kelapa, kunyit dan ekstrak buah delima. 100% halal, keluaran dan hak milik penuh bumiputera. Di datangkan dalam pek 40g dan boleh tahan selama sebulan setengah.

Sabun Resdung Seri Emas sesuai untuk sesiapa yang mengalami masalah resdung, dan mahu bebas dari hidung tersumbat, hidung berair, bersin, gatal2, jerawat, kelemumur dan lain2.

Dengan hanya penggunaan 2-3 kali sehari, insyaAllah Sabun Resdung Seri Emas mampu membantu melegakan simptom resdung anda. Kesannya boleh dirasai seawal 7-14 hari penggunaan yang berterusan.

Bagi Cik Ila yang dah cuba ni :) Alhamdulillah, muka rasa fresh je lepas cuci dengan sabun ni. Baunya pun wangi. Ada yang berminat?


Cuba hari ini untuk lebih keselesaan.

SMS/PM 'SERI EMAS' ke 0129264020

Tuesday, August 26, 2014

Tribute MH17 dan MH370

August 26, 2014 0 Comments
Bismillah

Terjumpa video kompilasi tribute untuk MH17 dalam facebook. Memang tak tertahan air mata ini. Sangat menyentuh perasaan tatkala melihat kesedihan waris-waris mangsa. Semoga mereka tabah.





Dan ini video tribute untuk MH17 dan MH370 dari Malaysia Airline Fleet. Sesungguhnya tragedi akan sentiasa dalam ingatan kita. 


Al-Fatihah

Friday, August 22, 2014

Selamat pulang.

August 22, 2014 0 Comments
Bismillah..



Setiap kali mendengar atau membaca perkembangan tentang MH17, sebak terasa sehingga menitiskan air mata. 
Alhamdulillah....mereka kembali hari ini. 
Selamat pulang kembali ke tanah air. Bersemadilah dengan aman. 
Buat seluruh keluarga dan kenalan mangsa, bertabahlah menghadapi dugaan ini.

Sesungguhnya kita semua milik Allah dan kepadanya kita akan pulang.















Sebagai rakyat Malaysia, marilah sama2 kita menyahut seruan kerajaan untuk bertafakur selama seminit sebagai penghormatan terakhir kita kepada semua mangsa. 



Al-Fatihah.

Tuesday, August 19, 2014

2 minggu punya cerita.

August 19, 2014 0 Comments
Bismillah...

Dah dua minggu tak jenguk blog tercinta ni. Hehehehe....Lepas raya banyak pulak kerja lab nak disiapkan. Setakat ni ada lagi 282 yang nak disiapkan sebelum hujung bulan ni. Chaiyok Cik Ila :)

Alhamdulillah, keputusan peperiksaan USM dah keluar. Cik Ila bangga dengan keputusan Cik Ila. Untuk sesi baru ni Cik Ila daftar 24 kredit. Weeee...semua subjek major ni. Harap2 tahun ni Cik Ila dapat buat yang terbaik lagi lah. Cik suami kesayangan pun buat keputusan nak sambung belajar juga. Memandangkan dia di Miri, Open University menjadi pilihannya. InsyaAllah...semoga kami berdua beroleh kejayaan. I love you so much abg.

Anak-anak pula, seperti biasalah...Alisha suka sangat berselfie sekarang ni. Bukan sorang2 tapi dengan ibu. Bila tengok balik gambar2 tu..macam ibu pulak yang terlebih over. Alfeey pulak, tangan dia cepat betul. Sama ada penumbuk atau pun penampar. Kalau tak kena dengan angin dia, kakak lah jadi mangsa. Jangan terbawa bawa sampai ke tadika sudahlah. Tahun depan, Alfeey pun akan ke tadika yang sama dengan Alisha.

 

Lain-lain perkara berjalan seperti biasalah. Ambil masa seminggu juga untuk tune ke rutin harian seperti biasa. Ye lah...3 minggu kot cik suami bercuti. Ada helper kat rumah, Cik Ila jadi lemau. Anak2 lagi lah. Anyway, thanks abang.


Ok..cukup untuk kali ni. Oh sebelum lupa...ada yang nak beli GLA? Do contact Cik Ila ye. Bye bye...