Follow Me @noorshafila

Thursday, November 29, 2012

Ratu di hatiku (TRIAD)

November 29, 2012 2 Comments

Saya bukan kategori yang jiwang terlebih..hehehehe
Tapi saya suka lagu ni :)
Gara-gara Adam & Hawa lah ni
Layan je lah liriknya ye....

Ratu Di Hatiku – TRIAD

Pernah aku mencintai wanita

Tapi tak seperti saat ku mencintaimu

Pernah aku merindukan wanita
Tapi tak seperti saat ku merindukanmu



Kamulah ratu di dalam hatiku

Ku cinta kamu sampai mati
Takkan pernah ada wanita yang bisa
Menggantikan kamu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku



Pernah aku menikmati wanita

Tapi tak seperti saat ku menikmatimu
Pernah aku menangisi wanita
Tapi tak seperti saat ku menangisimu


Kamulah ratu di dalam hatiku

Ku cinta kamu sampai mati
Takkan pernah ada wanita yang bisa
Menggantikan kamu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku


Kamulah ratu di dalam hatiku

Ku cinta kamu sampai mati
Takkan pernah ada wanita yang bisa
Menggantikan kamu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku

Wednesday, November 21, 2012

Daging berlada bersama bunga kuchai

November 21, 2012 2 Comments
Saya baru je terjebak dengan bunga kuchai aka chives flower ni. Masa beli hari tu ingatkan kuchai yang biasa kita masak dengan taugeh tu. Sebab nak cepat, nampak je chives terus ambil. Masa tengah kemaskan barang-barang, baru perasan rupa-rupanya yang saya beli tu bunga kuchai. Blank sekejap kepala.....nak masak apa la pulak ni.

Ambil tab terus google kat internet....jumpa lah resepi ni. Kebanyakan resepi menggunakan daging. Mana lah  saya ada daging masa tu....ayam adalah. Main campak-campak je. Ye lah nak makan sorang je kan. Bila makan...sedap lah pulak. Alisha pun join sekaki, walaupun sedikit pedas. Hehehehe...

Sekarang, bunga kuchai ni dah jadi sayur yang wajib di beli tiap kali membeli barang dapur (lupa nak snap gambar)

Jom tengok tengok hasil masakan saya. Yang ni saya gunakan daging.


Antara bahan yang saya gunakan: bunga kuchai, daging, halia, bawang putih, bawang merah besar, cili padi, sos tiram dan lada hitam serta sedikit garam.

Selamat mencuba :)

Friday, November 16, 2012

Timmy Time; Time for Alisha and Alfeey

November 16, 2012 1 Comments

Pernah tengok siri animasi Timmy Time?

Siri kegemaran Alisha dan Alfeey.


Ditayangkan di channel 615 @ 9 malam.

Sedikit info tentang siri animasi ini, yang saya copy paste dari Official Website Timmy Time

Each Episode will follow a day in the life of Timmy and his friends in Nursery. The daily routine is usually disrupted when Timmy or one of the class is naughty, or over inquisitive, or sibling rivalry erupts. For the young animals it's all in the day to day experience of learning about life, friendship and trial and error.

Timmy is the central character and the stories revolve around him. Storylines are strong but simple enough to be told without dialogue using a unique combination of expressive character animation, gesture and reactions, comedy and slapstick, Baahs, quacks and oinks etc.

Timmy can be a bit of a handful only because he's eager and enthusiastic. In each Episode he will learn something about himself and his friends as well as the days' activities.



The main Character: TIMMY

Mesti ada yang bertanya, kenapa saya biarkan anak2 saya tidur lewat dan masih lagi menonton tv. Jangan risau ye, habis je rancangan ni, diorang terus sahaja tidur (selalunya Alfeey lah yang akan tidur dahulu....Alisha masih sibuk bersembang lagi bercerita tentang apa yang dia buat di school). Ada juga hari2 yang diorang tak tengok sebab dah tidur awal.

Masa menonton rancangan ni lah saya dapat guling-guling atas tilam layan karenah budak berdua ni.
Sepanjang setengah jam, Alisha akan jadi pencerita kepada saya (padahal ibu dia pun tengok). Timmy ini lah..Timmy itu lah... Dan masa ini lah macam-macam cerita yang akan saya dengar dari dia. Hohoho...macam mak nenek je bila dia bercerita.

Bukan senang tau nak cover balik 11 jam, waktu yang saya tinggalkan diorang di taska. Hanya ada 4 jam je sebelum diorang tidur. Macam-macam nak kena buat. Semua buat sama-sama tau =) - mandi, makan, solat,    video call dengan abah dan lain-lain lagi. Sob...sob...sob....

Dan sudah seminggu juga Alisha mula belajar Iqra'. Alhamdulillah =) Dia dah mula mengenal. Dan juga setiap sebutannya jelas. Tak banyak pun yang saya ajar setiap malam, cukup satu muka yang baru dan satu muka ulangan yang malam sebelumnya.

Jangan ketawa ye bila saya cakap, Alisha juga dah solat. Hanya satu rakaat je. Angkat takbir, rukuk, sujud, duduk Tahiyyat dan salam. Kadang2 dia ikut saya dan kadang2 dia bersolat sendiri. Alhamdulillah =)

Cuma yang menjadi masalah pada saya, macam mana nak train Alisha supaya kemas kan permainan lepas dah main. Sepah satu bilik bila diorang main sama-sama. Ada idea tak? =)

Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah; Doa Akhir dan Awal Tahun

November 14, 2012 0 Comments

Hari ini merupakan hari terakhir tahun 1433H dan pada petang ini bakal masuk ke tahun baru 1434H.

Selamat tahun hijrah yang baru buat semua muslimin.

Semoga kehidupan kita lebih diberkati di tahun yang baru ini.

InsyaAllah, bersama-sama dapat kita memperbaiki diri ke arah yang lebih baik dunia dan akhirat.

Jangan lupa untuk baca doa akhir tahun sebelum maghrib nanti dan doa awal tahun selepas maghrib nanti.

Dan diikuti dengan bacaan surah Yaasin (sebaiknya 3 kali).


Doa Akhir dan Awal Tahun Hijrah. 



Thursday, November 08, 2012

Our new family members - Mr & Mrs Robo, T1 & T2

November 08, 2012 0 Comments
Salam pagi khamis buat semua.

Huhuhu... kelam kabut betul saya pagi ini bila Alisha buat perangai. Hilang kesabaran saya pagi ini dek karenahnya. 


As a mom, bila tengok macam ni tak sampai hati nak marah....kan? (Intan payung saya).

Ok... balik kepada cerita asal. Sempena hari lahir Alfeey yang lepas, saya dan cik suami bawa A-A ke Pets Wonderland. Suka lah cinonet dua orang tu. 

Alisha dah mula rambang mata. Tengok arnab.....dia nak 'rabbit'. Tengok iguana..... dia nak 'buaya' (hahahaha...). Nasib baik dia tak mintak 'dog' bila tengok anjing. 

Lepas seketika, dan dia pun macam excited je bila tengok....saya dan cik suami ambil keputusan untuk belikan A-A


Sepasang hamster spesis Phodopus Roborovskii 

Hamster jenis ni yang paling kecil dan terpantas. Kalau nak diikutkan tak sesuai sangat untuk budak kecil macam diorang jadikan hamster jenis ni sebagai binatang peliharan sebab susah nak handle dan terlebih aktif.  Saya yang dah dewasa ni pun susah nak tangkap. Tapi bila fikir balik, bosan pulak kalau tengok hamster yang tak berapa nak aktif. (Ayark...ni untuk ibu ke anak haaa.....napak macam ibu yang melebih2 ni. hehehehe.....) Tapi nak kena perhatikan jugalah bila diaorang berdua tu main2 dengan Mr & Mrs Robo ni. Ada masa nya juga untuk diorang pegang dan tengok. 


Yang ini favorite Alfeey. Tak macam Alisha yang masih takut nak pegang. Dah hampir dua bulan join family saya. Baru-baru ni, seekor melarikan diri (takut dengan Alfeey kot). Nasib baik jumpa balik. Gara-gara Alfeey pecahkan akuarium (sebab cuba keluarkan mereka), saya letak dalam tupperware sementara nak beli yang baru. Sebab tak bertutup, dia berjaya keluar. Puas jugalah mencari :)

Superwomen tak saya nak jaga A-A tambah pulak Mr & Mrs Robo dan T1 & T2 (naming after the bananas in pyjamas - B1 & B2). Hehehehe...Tak de makna nya kan????

Wednesday, November 07, 2012

One Year Old Alfeey

November 07, 2012 0 Comments
Anak bujang saya ni sudah pun menjejak setahun pada 2 November lepas. Saya tak buat majlis yang hebat pun. Hanya sekadar beli kek dari King's (pilihan kakak yang tak berapa sihat). Bukan tak mahu buat sambutan hari jadi untuknya...tapi saya merancang untuk buat sambutan hari jadi di Taska sahaja bersama-sama dengan kawan2. So nanti saja lah saya berkongsi tentang sambutannya. 

Pagi 2 Nov: Baru bangun tidur dengan style rambut baru.

Eh...siapa punya birthday ni?

Dah comot pun

Semakin nakal dia.

video
Aksi Alfeey

Alhamdulillah, sebagai ibu saya bersyukur kepada Allah kerana menganugerah amanah (Alfeey Adham) ini kepada saya dan suami. Saya masih lagi berusaha memperbaiki diri saya di dalam proses menjadi seorang ibu yang sempurna buat anak-anak saya. Doa saya semoga Alfeey dapat terus membesar dengan penuh kasih sayang dari saya suami isteri dan sentiasa dilindungi Allah serta dikurniakan kesihatan yang baik. Juga, semoga anak saya ini menjadi muslim yang taat kepada Allah dan insan yang baik kepada masyarakat. 

Alfeey Adham: Ibu sayang kamu. Selamat Hari Lahir =)