Sunday, September 13, 2009

Syawal makin hampir.

Tinggal seminggu lagi je semua umat islam akan menyambut Syawal. Syawal ini merupakan Syawal yang pertama yang akan aku sambut bersama-sama dengan Cik Razaleigh sebagai suami isteri dengan baby yang 28 minggu dalam kandungan. Untuk kali pertamanya juga urusan zakat fitrahku beralih kepada cik suami. Di Miri, kadar yang dikenakan adalah RM6 untuk setiap tanggungan.

Tidak sabar untuk aku menunggu kepulangan cik Razaleigh pada 17hb nanti. Rindu sangat aku padanya. Untuk tahun pertama ini, kami akan balik ke Gerik dahulu. InsyaAllah raya ketiga baru balik ke kampung cik Razaleigh. Keputusan ini tidak melibatkan perang kampung siapa dulu, cik Razaleigh sendiri yang menyuarakannya dahulu. Cuma kesian juga padanya, kerana terpaksa menahan sabar untuk menyambut raya di rumah baru.

Baju raya sedondon telah siap dibeli. Nasib baik perutku masih lagi comel walaupun sudah dekat 7 bulan. Baby nak bagi peluang ibu dia pakai baju kurung lagi. Bukan apa, aku bukannya suka nak pakai baju mengandung yang labuh2 ni. Semua baju mengandung yang aku pakai sekarang dipadankan dengan seluar je.Senang sikit nak gerak.

Biskut raya pun aku beli je. Semuanya tiga set. Gerik - Keratong - Puchong. Hehehe... harap2 adalah yang datang beraya di puchong nanti. Pada yang membaca... jemput2 lah datang ke rumah aku nanti.


KATA HATI AKU: Rindu sangat ngan abang ni. Rindu nak teluk abang. Rindukan bantal empuk ibu. Hari ni cik suami nak berbuka laksa di rumah kawannya. Aku? Makan seorang je... Ingat tadi nak masak. Pastu terasa malas lah pulak. Tengah fikir lagi ni. Nak masak ke tak?
Tadi baru beli oven... ingat nak buat kek nanti. Kalau jadi aku akan post kan dalam next entry ye.

hachi

Wednesday, September 02, 2009

My Baby

Alhamdulillah dah pun masuk hari yang ke 12 kita semua berpuasa. Setakat ini baru sehari aku meninggalkan puasa... semuanya gara-gara rasa loya yang mengundang muntah yang teruk. Selain daripada tu, aku tetap kuat dan kekal bertenaga sepanjang hari.

Semalam, aku pergi checkup bulanan (25 wks). Berat baby dah makin bertambah. Sekarang ni dia dah 0.775 kg dan semakin aktif bergerak. Susah juga doktor nak tangkap gambar dia. Mungkin sebab tak selesa bila perut ibu dia asyik kena tekan, baby aku ni kasi kick yang paling power sampai terangkat tangan doktor sebab terkejut. Hehehe... riuh kami ketawa.

Disebabkan checkup bulan lepas tak dapat nak tgk jantinanya, doktor tu cuba sekali lagi kali ni. Heh heh heh.... Akhirnya. Aku suka sangat. Tapi buat masa ni biarlah rahsia dulu. Kasi abah ngan ibu je yang tahu dulu. (Tak sabar nak tunggu cik suami balik sebab nak mula beli barang baby).

Berat aku tak berubah, mungkin disebabkan bulan puasa. Kencing ok. Blood sugar ok. BP ok. Kedudukan uri ok. Air ketuban pun ok. Semalam baru aku tau, air ketuban tu rupa2nya hasil dari bahan kumuh@ air kencing baby. So, memang tak boleh lebih atau kurang.

Anyway, semoga anak aku ni membesar dengan sempurna dan sihat dalam kandunganku dan lahir tanpa sebarang masalah.

Tengah dok fikir nak buat detail scan tak. Tapi kalau nak buat, kat mana ye...

KATA HATI AKU: Ibu sayang sangat pada abah dan baby.


hachi